Leva Sockerfri

by heelena.anderson@gmail.com

Hej, Vi är Frida Sandin och Charlotte Schön Poulsen och tillsammans är vi Leva Sockerfri. Med Leva Sockerfri driver vi en verksamhet för att hjälpa alla som har ett problematiskt förhållande till maten, eller om du söker kunskap och hjälp att leva en mer sockersmart vardag.

Vi utgår från Linköping i Sverige, men vår verksamhet kan nås och deltas i från hela vårt fina långa land. Ca 2 gångar per år så tar vi oss även till Nerja och håller veckolånga kurser, där du kan lära dig att leva sockerfri under Spaniens varma himmel – och såklart får du Helenas fantastiska mat då, så du kan slappna av i vetskapen att den är hälsosam, mättande, näringsrik, vacker och såklart glutenfri, sockerfri och – som oftast – även mejerifri.

Men vem är vi då undrar du kanske? Frida och Charlotte?

Vi är människor som brinner för att sprida kunskap om vad maten vi äter faktiskt betyder för vår fysiska och mentala hälsa. Vi vet dock också att lösningen aldrig kan hittas på tallriken, men måste hittas i helheten, vad vi äter, hur vi väljer leva våra liv och inte minst – vad vi tänker och känner, om och för oss själva och vår omgivning.

Frida är hälsovetare, kostrådgivare och Holistic Addiction Medicine (HAM) Terapeut, utbildat hos Bitten Jonsson, Sveriges främsta inom matberoende. Dessutom är Frida själv nykter sockerist och har varit så sedan 5 år tillbaka.

Charlotte är Alkohol- och drogterapeut, kostrådgivare och ingenjör, med stor passion för näringslära och vår biokemi. Hon kommer med en bakgrund av livslångt Irritable Bowel Syndrome (IBS) och hittade för mer än 10 år sedan sin lösning till sina magproblem genom uteslutande av socker och stärkelse.

För oss båda hade fel kost en enorm påverkan på vår livskvalité, och genom att förändra vad vi valde att stoppa i munnen så fick vi makt att förändra många andra saker i livet som hindrade oss från att se klart och leva det livet vi verkligen önskar.

Redan sockerfria hittade vi varandra vinter/vår 2016 boende på samma gata.

Frida hade ett par år tidigare lämnat ett välbetald jobb på SAAB och startat en salong med ansikts & kroppsbehandlingar, med stort önskemål om att börja jobba professionellt med behandling av sockerberoende. Charlotte jobbade som Key Account Manager på ett mellanstort teknikföretag i Linköping och drömde om att göra något mer strukturerat av sin brinnande passion kring mat, mag/tarm, näringsfysiologi och biokemi.

Charlotte hade bokat in sig på en ansiktbehandling hos Frida och under behandlingen berättade Frida om sin resa som egenföretagare. Detta fick Charlotte att berätta att hon själv gick i tankarna att starta eget men inte riktigt visste hur hon skulle gå till väga och med vad.

Vi kom överens om att ta en promenad i Vinter/vårsolen söndagen därpå för att utväxla tankar – och där och då föddes vår relation och gjorde att vi började samarbeta. Frida gav Charlotte modet att hoppa och öppnade dörren för att hon kunde gå en starta eget kurs på MOA lärcentrum. Hon berättade även om sina tankar kring att börja jobba med sockerberoende och att hon behövde en partner in crime som kunde det där med maten. Charlotte sade utan någon längre betänkningstid – Självklart är jag med på det. Och sagt och gjort, september 2016 höll vi vår första 3 dagars sockerdetox.

De senaste 3 åren har vi slussat ca 100 klienter igenom 3 dagars eller 6 dagars kurs som en början till att kunna Leva sockerFRI. Vad vi också lärt oss på vägen är att man har större chans att lyckas om man ser kursen som en del av lösningen och inte som ett magiskt piller som ska lösa allt.

Därför gör vi numera inte bara kurser, men också bidrar till en bättre värld genom hälsa på abonnemang. Här ingår en kurs som del av lösningen till ett långsiktigt hälsosammare liv, men även enskilda samtal om kost, beteenden eller känslohantering, webinarer i återfallsprevention och andra kunskapsbitar som kan behövas på vägen. Vi jobbar i ett multidisciplinärt team som ger stöd utifrån vad just du som individ behöver där du står just nu, och här ingår coacher och experter på näringsfysiologi, biokemi, känslobearbetning och beroendekunskap, allt för att du ska lyckas ta dig loss och bli fri av dina spinnande tankar och översvämmande eller undertryckta känslor.

När du träffar på oss här så kommer vi skriva om våra tankar och reflektioner om mat, beroende, tankebesatthet och samhällets bemötande av en beroendeproblematik, som i skrivande stund inte existerar hos våra offentliga instanser och vårdgivare, trots att både forskning och evidens visar på att vi sitter på tåg som skenar iväg om inte vi gör något åt det. Den stora ökningen av psykisk ohälsa och det metabola syndrom visar detta med al tydlighet.